Barum

Dobre gume po povoljnim cenama. Tako je češki konstruktor Barum sumirao ono što naziva " pametnom " filozofijom koju sledi tokom šezdeset godina postojanja. Istorija ovog proizvođača i profesionalni put su Barum karakteristike na tržištu pneumatika. Ova kompanija je veoma poštovana u Evropi po svojim bezbednim i otpornim gumama za svaku sezonu. Barum proizvodi, prevozi i distribuira svoje gume. U fabrici Otrokovice, inženjeri su shvatili da gume ne samo da moraju da zadovoljavaju tradicionalne standarde, kao i preciznost i izdržljivosti, već takođe moraju da nude udobnost vozačima. Nedavni model, Bravarius je najbolji dokaz da ovaj konstruktor drži svoju reč. Barum koji se spojio sa Continental AG 1992. godine, namerava da razvije svoje gume za velike brzine.

BF Goodrich

BFGoodrich je američki brend guma u vlasništvu kompanije Michelin. Pre prodaje, BFGoodrich je bio prvi američki proizvođač guma (od 1896). On je proizveo guma za tada novi Winton automobil. Za BFGoodrich gume se vezuje nekoliko značajnih istorijskih datuma: 1903 - prvi automobil koji je prešao teritoriju SAD je bio opremljen sa BFGoodrich gumama. 1927 - avion Čarls Lindberga "Duh Sent Luisa", koji je prvi uspešno preleteo preko Atlantika, bio je opremljen sa BFGoodrich gumama. 1977 - Columbia svemirski avion je bio opremljen Dunlop gumama tokom izgradnje. BFGoodrich je učestvovao u više takmičenja i ostvario 17 pobeda u Baha Kalifornija takmičenju i 5 puta je bio osvajač Pariz-Dakar relija.

Bridgestone

Bridžston je multinacionalna korporacija koja se bavi preradom gume i kaučuka. Osnovana je 1931. god. u Kurumeu, Japan. Bridžston je trenutno na prvom mestu na globalnom tržištu guma, ispred Mišelina na drugom, Gudjera na trećem i Kontinentala na četvrtom mestu. Od kraja 2005. god., proizvodna postrojenja Bridžston grupe su se povećala na 141 fabriku u 24 nacije na svetu. Bridžston dobavlja i proizvodi gume u Formuli 1 od 1997. god., iako je na VN Japana 1976. i 1977. god. proizveo gume za neke japanske takmičare.

Continental

Jedan od četiri automobila napravljenih danas u Evropi je prvobitno opremljen Continental gumama. Sa sedištem u Hanoveru, Nemačka, Continental AG drži čvrsto četvrto mesto na međunarodnom tržištu guma, sa više od četrdeset filijala i staza za testiranje širom sveta. Kompanija fokusira više od polovine svojih kadrova na gume, stvarajući ih da pristaju svim vrstama vozila, bez obzira na veličinu, oblik ili brzinu. Inovacije i sigurnost su osnovni elementi koji definišu ovaj brend, koji je u 2002. potpiso ugovor sa jednim od konkurenata, Bridgestone, kako bi se podstaklo istraživanje i razvoj Run Flat gume. Saradnja sa nekim od najprestižnijih konstruktora, kao što su Daimler - Benz i Porsche, je dala Continental-u mogućnost osvajanja nekoliko svetskih rekorda u Grand Pri takmičenjima. Ogroman spisak nagrada i više od jednog veka aktivnosti, čini Continental AG veoma plodnom korporacijom. Jedino što je ostalo da se testira je učešće u F1 takmičenjima.

Debica

Debica SA je vodeći poljski proizvođač putničkih i teretnih guma. Ova kompanija takođe ima lidersku poziciju na tržištu čeličnih kamionskih guma, off - road guma, guma za poljoprivredne mašine i drugih proizvoda iz industrije guma . Proizvodi kompanije Debica SA su u skladu sa svim svetskim standardima i zahtevima. Od 1995. kompaniju je preuzeo strateški investitor, odnosno američka kompanija Goodyear Tire & Rubber Compani koja trenutno drži 81.396 % akcionarskog kapitala kompanije. Debica SA prodaje svoje proizvode u 60 zemalja na šest kontinenata, uključujući, ali ne ograničavajući se na, Veliku Britaniju, Nemačku, Francusku, Španiju, Italiju, SAD i Brazil.

Dunlop

Dunlop isporučuje gume za više od 300 trkačkih takmičenja i testova koja se održavaju širom sveta. Dunlopova sudbina je u tesnoj vezi sa prvom naduvanom gumom ikada, stvorenoj od strane čoveka po kojem brend nosi ime, Ser Džon Bojd Dunlop. Iako je kompanija pripojena američkom gigantu Goodyear, 1999. godine, još uvek drži netaknutim svoje osnovne vrednosti i karakteristike. Zvanični je partner britanske Touring Car Championship od 2003. godine. Dunlop se oduvek predstavlja u tradicionalnom trendu: stvaranje sigurne, pouzdane i elegantne gume. Ako na sve ovo dodamo da je prisustvo ove britanske firme u svim sektorima u industriji, onda je poštovanje na međunarodnom tržištu lako razumljivo.

Fulda

U rodnoj zemlji, Nemačkoj, proizvođač guma Fulda je na vrhu piramide. Pošto je osvojio 10% nemačkog tržišta i prodao više od 7 miliona guma godišnje, ovaj tradicionalni brend, rođen pre više od jednog veka, je postao svetski standard. Snažne karakteristike ovog bremda utiču da ljudi brzo zaboravljaju činjenicu da je Fulda danas deo Goodyear carstva. Zamišljene da zadovolje najviše standarde, ove gume, koje su dobile najbolje ocene ( 10 od 10 ) na letnjim testovima u 2006. godini, za " akvaplaning " i " vuču " , nikada ne prestaju sa poboljšanjem već sjajanog imidža.

GoodYear

Goodiear Tire & Rubber Company je američka kompanija za proizvodnju pneumatika i gume osnovana 1898. godine od strane Frank Seiberling sa sedištem u Akron, Ohio. Goodyear proizvodi gume za automobile, komercijalne kamione, laka teretna vozila, džipove, trkačke automobile, avione i poljoprivredne mašine. Kompanija je dobila ime po Charles Goodyear-u, pronalazaču vulkanizirane gume. Prve Goodyear gume su postale popularne jer su se lako skidale i zahtevale su minimalno održavanje. Kompanija je najuspešniji dobavljač guma u istoriji Formule 1, sa više startova, pobeda i konstruktora nego bilo koji drugi dobavljač guma. To je jedini dobavljač guma za NASCAR seriju.

Kleber

Kleber, francuski proizvođač, uskoro će proslaviti vek od njegovog nastanka, u Parizu, u 1910. Istorija ovog brenda je suštinski vezana važnim događajima u istoriji razvoja pneumatika: u 1951. je bukvalno započeta revolucija, sa prvom gumom koja ima ugrađenu unutrašnju gumu. Konstantne inovacije stavljaju Kleber na šestom mestu po ukusima evropskih potrošača. Ove gume uvek ispunjavaju tri zahteva: bezbednost, dugovečnost i elegantnu vožnju. Predvođeni svojom perfekcionističkom filozofijom, Kleber je izumeo, pre samo tri godine, novi sistem odvodnjavanje voda iz gume, koji se primenjuje na gazećem sloju pneumatika Dinaker DR. Kupljen od strane Michelina, ovaj tradicionalni konstruktor guma nikada nije prestao da pojačava svoje mogućnosti. Kleber gume su često izabrane kao originalna oprema renomiranih brendova automobila, kao što su Volksvagen, Opel, Peugeot, Renault i Suzuki.

Michelin

Michelin je proizvođač guma sa sedištem u Klermon-Feran u Auvergne regionu Francuske. To je jedan od dva najveća proizvođača guma u svetu, zajedno sa Bridgestone. Pored Michelin brend, takođe poseduje Barum, Kleber, Tigar, Riken, Kormoran i Nokian (u Severnoj Americi) Tire brendova. Michelin je takođe poznat po svojoj crveno i zeleno vodiči, svojim mapama puta, Michelin zvezde da Crvena vodič nagrade restorana za njihovo kuvanje, a za svoju firmu maskote bibendum, kolokvijalno poznat kao Michelin Man.

Sava

Sava Tires doo, vodeći proizvođač guma iz Kranja, Slovenija, je od 1998. deo korporacije Goodyear vitalnog igrača u prerađivačkoj industriji guma. Sava Tires doo je formirana spajanjem slovenačke Rubber Company, Sava dd i američkog giganta Goodyear. Sada, u vlasništvu Goodyear, Sava plasira svoje gume servisnim dilerima u Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kosovu, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Albaniji. Poznata po svojoj strukturi, snazi, stabilnosti i trajnosti, Sava brend je stekao dobru prepoznatljivost na evropskom, azijskom i američkom tržištu. Sava gume su izuzetno pogodne za vozila i imaju jedinstven dizajn gazećeg sloja, nizak nivo buke i jak otpor na akvaplaning. Ukratko, Sava označava visoke performanse na svim putevima i u svim godišnjim dobima.

Semperit

Uvek u pokretu. To je u prevodu latinski naziv Semperit, jedan od najstarijih proizvođača guma u Evropi. Austrijski brend koji je delimično izgradio svoj uspeh na gotovo rigoroznom poštovanju tradicije. 1850-te., Semperit je počeo proizvodnju u Vimpassingu, Austrija, u prvoj fabrici gume u Evropi. Pedeset godina kasnije, proizvodnja guma više nije tajna za Semperit. Prirodno okruženje je uticalo na Semperitov način shvatanja gume. Semperit je poznat širom sveta po svojim zimskim gumama, sigurne gume koje savršeno pristaju snegom pokrivenim planinskim putevima. Na ovom segmentu tržišta, tradicija igra važnu ulogu takođe. Nije iznenađujuće da su ovi pneumatici poznati po lakom rukovanju, čistoći i bezbednosti vožnje , omogućavajući održavanje konstantne brzine i u najgorim vremenskim uslovima. Cena i dobar nivo izdržljivosti predstavljaju dve lepe tačke u biografiji ovog brenda koji je spojen sa Continental AG 1985. godine.

Tigar

Tigar Tyres d.o.o. (Tigar gume) je kompanija koja se bavi prozvodnjom proizvoda od gume sa sedištem u Pirotu. Od sredine decembra 2009. godine kompanija se nalazi u 100% vlasništvu francuskog preduzeća Mišlen (Michelin). Tigar je osnovan 1935. godine kao radionica za proizvodnju gumenih proizvoda i svih vrsta gumene obuće.

Uniroyal

Uniroyal, američki proizvođač, ima autorsko pravo za kišne gume koje su izmišljene u 1969. Lider u ovom segmentu na tržištu, Uniroyal je brend koji je osvojio poštovanje potrošača, koji su takođe uticali da ovaj brend bude u vrhu proizvođača guma za kišu. Poštovanje je delimično pod uticajem tradicije, jer ovaj konstruktor drži svoja obećanja preko jednog veka. Kompanija je osnovana 1892. a spojila se sa Continental AG tokom osamdesetih. Odlike Uniroyal Rain guma se ogledaju u zahtevima kupaca: kratka zaustavna udaljenost u akvaplaning uslovima i mokrim putevima, gazeći sloj sa šarama zamišljenim kao sistem za odvodnjavanje, silicijum jedinjenja za povećanje pritiska.