Moto gume

Kako odabrati model gume?

Iz dosadašnjeg iskustva možemo utvrditi da je puno vozača u nedoumici kod odabira guma za motocikle. To nije nimalo lak zadatak, kad se uzme u obzir činjenica da su gume dosta skupe, a broj kilometara koji prevaljuju mali, pogotovo ako ih uporedimo sa automobilskim gumama. S obzirom na sve navedeno, pravi odabir guma, itekako je bitan.  

U zadnje vrijeme to je još više otežano, pogotovo u segmentu guma za sportske motocikle, gde određeni proizvođači u jednoj dimenziji nude po desetak različitih modela.
Osim toga, kod mnogo vozača problem leži i u pristupu. Kad se odluče na kupovinu, većinom traže savet od prijatelja, prodavca, na forumima itd. To je u redu, čak što više poželjno, ali problem leži u većini slučajeva pogrešno postavljenom pitanju.

– Koje gume da kupim za moj xy motor?
Greška! Vi ne kupujete gume za motor, nego za sebe!

Pitanje koje trebate sebi postaviti je:
Koje gume kupiti za moj stil vožnje i uslove u kojima koristim xy motocikl?
Za primer ćemo uzeti Hondu CBR 1000 RR i dimenzije 120/70 R 17 i 190/50 R 17. U ponudi danas imate od proverenih proizvođača cca 30 različitih modela koji su predviđeni za upotrebu na tom motociklu. Isto tako, raspon cena od onih najjevtinijh do najskupljih je i do 40%, dok je kilometraža koju gume mogu napraviti, obrnuto proporcionalna ceni, što su gume skuplje, rade manju kilometražu. Razlika u kilometraži između pojedinih guma iznosi i do 100%. Iz svega navedenog, vidljivo je da odabiru pravilnog modela gume treba posvetiti veliku pažnju, kako sa financijskog aspekta, tako i zbog samog zadovoljstva u vožnji.

U prodajnom programu AUTOBRANŠE nalaze se gume:

Moto gume